Paragraf Sorusu Çözme Teknikleri

139
46652
paragraf sorusu cozme taktikleri
paragraf sorusu cozme taktikleri

Paragraf sorusu çözmek için aşağıdaki taktikleri mutlaka uygulayın. Öğrencilerimin sık sık “Paragraf sorusu nasıl çözülür?” sorusuna hazırladığım bu yazı size güzel bir rehber niteliğinde olacaktır. Paragraf sorularının nasıl çözüleceği ile ilgili ayrıntılı bilgi her konunun kendi konu anlatımı bölümünde verilecektir. Böylece nokta atışı yapmak, soruna odaklanmak hedeflenmiştir. Biz aşağıda madde madde tüm paragraf soruları için ortak olan çözme yöntemlerini ele alacağız:

1. Paragraf sorusunu ben araba sürmeye benzetiyorum. Araba sürmeyi öğrenmek ile paragraf çözmeyi öğrenmek hemen hemen aynı şeydir. Diyelim ki arabaya ilk defa bindiniz. 20 saat araba sürme hakkınız var. Arabayı 20 saat boyunca kesintisiz bir şekilde kullanabilir misiniz? Mümkün değil. Çünkü 3. saatten sonra ayağınıza kramp girmeye başlayacak ve muhtemelen 5. saatte ayağınızı hissetmeyeceksiniz. Makul olan günde 2 saatten 10 gün boyunca araba sürmektir. Böylece her gün öğrendiğiniz beceri ertesi gün tekrar edilecek ve öğrenme pekiştirilecektir. Buradan paragraf sorusu çözmeye geçelim, günde 100-200 sorundan 1-2 hafta çözeceğiniz paragraf soruları sizin paragraf çözme yeteneğinizi geliştirmek kenara dursun, sizi 1 ay sonra paragraftan tiksindirir hale getirecektir.  Bu sebeple paragraf sorusunu az ama düzenli(uzun vadede) çözmek sizi başarıya ulaştıracaktır.   Benim formülüm günde 20 paragraf sorusu.  Bu demek oluyor ki, çalışmaya temmuz ayında başlayan bir öğrenci YGS’ye kadar 9 ay boyunca ortalama 5.000 (beş bin) paragraf sorusu çözecek ve piyasadaki tüm paragraf sorularına aşina olacaktır.

O halde diyoruz ki; ekmek gibi, su gibi, yüz yıkamak gibi bir faaliyet: GÜNDE 20 PARAGRAF SORUSU.

2. Türkçe öğretmenleri paragraf bilgisi konusuna son yıllarda eğilmeye ve paragrafla ilgili özel kitaplar yayımlamaya başlamıştır. Ancak piyasada soru kalitesi bakımından ÖSYM’ye yakın paragraf kitabı yok diyebiliriz. Peki biz ne yapacağız? Sizin yapacağınız şey ÖSYM’nin hazırlamış olduğu tüm sınavların çıkmış Türkçe sorularını temin edip oradaki paragraf sorularını çözeceksiniz. ÖSYM’nin tüm sınavlarındaki Türkçe sorularını aynı komisyonun hazırladığını düşünürseniz bu taktik ile ÖSYM sorularına aşina olacaksınız. Ayrıca soru sıkıntısı çekmeyeceksiniz. Önerim özellikle ALES paragraf soruları çözmeniz yönünde olacaktır.

3. 2-3 ay boyunca yukarıda bahsettiğim teknikle (günde 20 soru ile) paragraf sorusu çözdünüz diyelim. Bunun hemen arkasından harikalar yaratmayı beklemeyin. Zira siz aslında 12 yıllık eğitim hayatınızda yapmanız gereken işi 9-10 aya sığdırdınız. O sebeple hemen ilerleme beklemeyin ve sabredin. Bir iki ay daha sabredince bir bakmışsınız paragraf uzmanı olmuşsunuz!

4. Genelde benim öğrencilerim 12. sınıfın başında hemen üç beş kitap okuyarak paragraf konusundaki eksikliklerini gidermeye çalışırlar. Ancak malumunuz paragraf konusu öyle üç beş kitapla olacak iş değildir. Yok illâ okumak istiyorum derseniz deneme, gezi yazısı, röportaj, mülakat ve fıkra türünde eserler okuyun ki anlama kapasiteniz genişlesin.

5. “Ben paragraf sorusu çözemiyorum.” diye isyan ediyorsanız aklınıza şunu getirin: “Hangi sorunun cevabı kendi içindedir?”, “Cevabı içinde olan başka soru türü var mı?”. Basit bir motivasyon yöntemi.

6. ÖSYM sizden ideal okuyucu olmanızı ister. İdeal okuyucu paragrafta verilen bilgilerin dışına çıkmaz, olaylara öznel bakmaz; ÖSYM nasıl bakmamızı istiyorsa öyle bakar. İdeal okuyucu olursanız bu iş tamamdır.

7. Paragraf sorusu çözerken paragrafın tamamının altı, üstü, sağı veya solu çizilmez. Kalemle cümlelerin altını çizerek okumaya çalışırsanız beyniniz gözlerinizin değil kalemin hızına odaklanır ve hiçbir zaman okuma süresi açısından ilerleme sağlayamazsınız. Aynı şekilde sesli okumak da hızınızı yavaşlatır.

8. Paragraf sorusuyla ilgili önemli gördüğünüz yerlerin altını çizin, yuvarlak içine alın vs. Bu soruyu daha kolay çözmenizi sağlar.

9. Paragraf sorularında dikkat hataları çoğunlukla soru kökünü tam okumamaktan kaynaklanır. Sınav esnasında heyecandan soruları doğru okuyamayabiliriz. Bu sebeple soru kökünün sonunu okumadığımız için değinilmiştir’i değinilmemiştir, varılabilir’i varılamaz gibi görebiliriz. Çözüm ne? Çok basit,  her sorunun soru kökünün son kelimesini yuvarlak içine alırsanız alışkanlık edinirsiniz ve bir daha dikkat hatası yapmamayı öğrenirsiniz. 

10. Paragraflar bir sayfanın tamamını kaplıyorsa şanslısınız demektir. Paragraf uzadıkça soru kolaylaşır. Bu uzun paragraflar genelde bir düşünce yazısı değil olayların anlatıldığı metinlerdir. Olaylar hafızada daha kolay kaldığı için uzun paragraflar diğer paragrafa göre daha kolaydır.

11. Paragraf sorularında soru kökünü okumadan paragrafı okumak bize zaman kaybettirir. Zira hedefsiz, neyi aradığımızı bilmeden yaptığımız okumalar amaçsız olacağı için aklımızda pek kalmaz. Bunun yerine önce soru kökünü okursak paragrafta neye bakacağımızı, sorunun bizden ne istediğini biliriz ve paragrafı ona göre okuruz. Zaman kazanırız.

12. ÖSYM’nin paragraf soruları için standart bir insan tipi vardır. Bu insan tipi nesnel, olaylara kendi açısından bakmayan, metinde hangi bakış açısı varsa o bakış açısı ile olaya bakandır. Bu tipe girdiğiniz an soruların tamamını doğru yaparsınız.

13. ÖSYM’nin Türkçe sorularını sürekli aynı komisyonun hazırladığını düşünürsek ÖSYM’nin yaptığı tüm sınavlardaki Türkçe sorularını çözmek bize hem paragrafta anlam hem de diğer anlam konularında sözcükte anlam, cümlede anlam) pratiklik kazandıracaktır. En kötü ihtimalle son 5-6 yılın çıkmış sorularını çözmek size ÖSYM’nin mantığını kavramada büyük yardım sağlayacaktır. Benim şahsi önerim son 5 yılın ALES sorularını mutlaka çözmenizdir. Daha zor olduğu için daha öğretici olacaktır.

14. Paragraf sorularında karşımıza anlamını bilmediğimiz kelimeler, kavramlar çıkıyorsa mutlaka ama mutlaka anlamına bakılmalı. Çünkü ÖSYM bazı kelimeleri kullanmayı özellikle sever: salt, salık vermek gibi.

15. Gelelim son maddeye. Son madde hem paragraf sorularının çözümü hem de diğer soruların çözümü ile ilgili. Sınavlarda kullanacağınız bir yöntemden bahsetmek istiyorum size: TURLAMA TAKTİĞİ.

TURLAMA TEKNİĞİ

Turlama Taktiği Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Turlama taktiği tüm sınavı birkaç turda çözmektir. Farklı kullanım şekilleri vardır.

Kullanım Şekli 1: Sınav sorularını çözmeye Türkçe testinden başlıyorsunuz. Bütün soruları sadece bir kere okuyarak çözebildiğinizi çözüyorsunuz, çözemediğinizin yanına işaret koyup geçiyorsunuz. Yine iki şık arasında kaldığınızda da iki şıkkın yanına işaret koyup soruyu geçiyorsunuz. Diyelim ki 40 sorudan 20 tane çözemediğiniz var. Bu doğaldır. İkinci tura başladığınızda da daha dikkatli bir şekilde, aynı soruyu bir defa okuyarak ilerliyorsunuz. Boş kalan soru sayınız 4-5’e kadar düşecektir. Üçüncü tura geçtiğinizde de bu kalan soruları çözüyorsunuz.

Kullanım Şekli 2: Bütün sınavları birinci turda çözüyorsunuz. Çözemediğiniz soruları ikinci turda ve sonra üçüncü turda çözüyorsunuz. Bu kullanım şeklinin ilkinden farkı, ilkinde her dersi kendi içinde turlama yaparak bitirmeyi esas alır. Yani Türkçeyi 3 turda çözersiniz ve matematiğe geçersiniz. Matematiği de 3 turda çözersiniz, Fen’e geçersiniz gibi. Bu kullanım şeklinde ise 1. turda Türkçe, matematik, fen bilimleri biter, ikinci turda bu derslerin üzerinden tekrar geçersiniz. Benim şahsi önerim 1. kullanım şeklini uygulamanız.
Peki turlama taktiğinin faydası nedir?

Turlama taktiği daha az yorulmanız ve daha hızlı soru çözmeniz üzerine tasarlanmış bir yöntemdir. Faydaları şöyledir:

1. Özellikle Türkçe sınavları ve hatta paragraf soruları okuduğunu anlama üzerine kurgulandığı için ve metni okurken zihnimizden elli farklı düşünce geçtiği için soruya o an tam odaklanamayabiliriz ve soruyu çözemeyebiliriz. İkinci turda bu soruya tekrar döndüğümüzde daha fazla ısınmış olacağız ve konsantremiz daha yoğun olacak. Haliyle soruyu daha kolay çözeceğiz.

2. Paragraf sorularında aynı paragrafı ikinci kere okumak sizi çözümden uzaklaştıracaktır. Kafanızı daha da karıştıracak ve yanlış yapma ihtimaliniz artacaktır.

3. Aynı soruyu iki kere okumak size zaman kaybettirecektir. Muhtemelen inatlaşıp ikide kalmayız ve üç dört, hatta beş kere soruyu okuruz. 40-50 saniyede çözülecek bir soruyu 4-5 dakikada çözmeyi başarırız.

4. Soruyu bir kere okuyup geçmeniz sizi yormayacağı için ikinci turda daha dinç olarak daha fazla soru işaretlemiş olacaksınız.

Paragraf sorularının tamamını doğru yapmak istiyorsanız bu bilgiler sizin için altın değerindedir. Kafanıza takılan bir nokta varsa yorum olarak yazın ve değerlendirelim.

1 views

139 YORUMLAR

  1. hocam 20 paragraf sorusu ile birlikte sözcükte anlam , cümlede anlam ve dil bilgisi’den günlük kaç soru çözmeliyiz fikrinizi öğrenebilirmiyim ?

  2. Hocam şu sorulari 1 kere okuyup dönme işini denemde turkce testi bittikten sonrami yapalim yoksa diger sosyal ve mat ta da uygulayip en son denemenin sonunda midonelim

    • Hasan, bunu deneye deneye bulacaksın. Her ikisini de dene. Bence ilk turu Türkçe bittikten sonra dön, ikinci turu da sözel kısım tamamen bitince dön.

  3. inan basarmak çok istiorm denemedım yol kalmadı arstrmadm site klmadı ama tur teknıqı qercekden faydalı çook sağolun :):)

  4. hocam benim sıkıntım paragrafı okuma sırasında aklıma başka bir şey geliyor (anılarım, günlük hayattan bir şeyler vb) ve paragrafı bitirdiğimde hiç bir şey anlamamış oluyorum ne yapmalıyım

  5. Hocam merhabalar. Ben paragraf sorularında şıklar arasında çok kararsız kalıyorum. Ve genel de yanlış çıkarıyorum cevabını. Doğru cevabı nasıl bulabilirim kısa sürede?

  6. hocam öncelikle netlerim hiç tutarlı olmuyor 30 ile 35 arası fullemmem yani boş bırakamıyorum nedense böyle bir sorunum var ve bu taktiği uyguluycam sonuçlarını size haberdar edicem sağolum

  7. hocam en son girdigim denemede 10 net turkçe yaptım ve moralım cok bozuldu bana bi çözüm bulun lütfen soruyu okudukca anlamıyorum bildigim sorularıda yanlış yapıyorum türkçemde sıkıntı var bana bı kaynak onerirmsnz lütfen

  8. Ben denemelerde paragraftan hep düsuk aliyorum hic yukselis olmadi 3aydirr napicami bilmiymm yaaa ne yapmam gerekk gunluk paragrafta cozuyomm ama degisenn olmadiii yaaa

  9. Hocam ben paragraf sorularında yanlışlarıma baktığımda çoğunlukla iki şık arasında kalıp yaptığımı görüyorum. Turlama taktiği yardımcı olur mu sizce? Teşekkürler.

  10. Hocam peki soruyu okurken içimizden mi OKUYALIM ? İçimizden okuyacaksak dudaklarımızı oynatarak mı OKUYALIM ? Benim Kafamı en çok bu karışıtırıyor. Biliyorum komik 🙂

    • Berat, en ideali dudak kıpırdatmadan içinden okumaktır. Okuma işlemini yaparken de önemli gördüğün yerlere ufak ufak işaretler koyabilirsin. Yöntemini sen geliştir. Ama sana önerim dudakla ve kalemle değil gözle oku. 🙂

  11. Benim tek problemim süre yetiştirememek. Örneğin 40 soruluk Türkçe testini 40 dakikada çözmem gerekirken bu süreyi bazen aşabiliyorum uzun paragraflar olunca veiki şık arasında kalınca. Her soruya 1 dakika mı ayırmamız gerekiyor? En fazla kaç dakika sürebilir 40 soruluk test?

      • Aynen hocam bende seyma ya katiliyorum turkceyi yaklasik 55 dk de bitiriyorum ve bu benin icin cok zaman kaybi oluyor tm yim mat ve sosyal istedigim gibi bakamiyorum bi de fen ede bakmak istiyorum bi.kac soru yapmak icin fakat ben denemyi zor yetistiriyorum son bise bu turlama taktigi bize daha cik zaman kaybettirmaz mi uc defa bakamk ??

        • Aksine soruyla kavga etmenizi engelleyeceği için zaman bile kazandıracaktır. Deneyin ve görün. 🙂 Türkçede paragrafta kaybettiğiniz zaman dil bilgisi ve sözcükte anlam, cümlede anlam sorularında kazanmanın formülüne bakın. Paragraf soruları için mükemmel çözemiyorsanız çok hızlanamazsınız.

  12. Iki sorulu paragraf sorularini nasil cozmeliyiz genelde birinde ana fikir sorulurken digerinde yineleme devrik cumleler kisilestirmeler olup olmadigi soruluyo tekrar tekrar okumam gerekiyo ne onerirsiniz

  13. Hocam peki sıralama(baştan hangisi dördüncüdür gibi ) soruları nasıl yapmamızı önerirsiniz ? Bide 28 netten 35’e çıkmak için 2 ayda nasıl bir taktik uygulamam gerekiyor ?

    • Sıralama sorularında bağlaçlara çok dikkat et. Bir cümleyi kendinden öncekine bağlayan bağlaçlar genelde bize ipucu verecektir. Ayrıca burada şıkları da kullanabilirsin.

      2 ayda 28 netten 35 nete çıkmak mümkün ama nerede hata yapıyorsun daha çok ?

  14. mrb hocam meslek lısesı mezunuyum lıse bıtelı 10 yıl oldu maddı sıkıntılar yuzunden calısmak zorunda kaldım devam ettırmek ıcın sımdı fırsatım oldu ck calısıyorum anlamayınca stres yapıyorum en az 20 soruda 15 yapabılıyorum onerebılecegınız bısey varmı sımdıden tesekkurler

  15. ”Ahmet zaten paragraf sorularının zorluğu buradan geliyor. Daha çok dikkat etmeye çalışacaksın. Bol bol egzersiz yap.” hocam ahmet kardeşimize verdiğiniz bu cevapta egzersizden kastınız nedır ?aynı sorunu bende yaşıyorum teşekkürler.

    • Sabahları 3 dakika boyunca koşu olacak hali yok Mithat. 🙂 Bol bol soru çözümü. Ders çalışmanın egzersizi soru çözümüdür.

  16. hocam ben sayısal çıkışlıyım ama eşit ağırlıtan hazırlanıyorum paragrafı sınava kadar nasıl düzeltebilirim suan sınava cok az kaldı ve napıcagımı inan kı bılmıyorum bana yardımcı olur musunuz ?

  17. Hocam ben yıllardır kitap okumuyorum. Ama internetten çok şey okuyordum. Ve paragraf sorularını da çözebiliyorum. Ama kitap okumadığım için bundan korkuyorum. Sizce bunun çok etkisi var mı? Hala korkmalı mıyım?

  18. hocam merhaba, ben paragraf sorularını çözerken aklım bi an başka yere gidiyor bu durum da napmam lazım, bide karekök paragraf çözüyorum sizce nasıl?

  19. şıklar arsında çok kalıyorum. işaretliyorumm diğeri çıkıyor.buna nasıl bir öneriniz var ?
    ayrıca ‘Bu sözler aşağıdaki sorların hangisine karşılık olrak söylenmiiş olabilir’ ya da ‘ boş bırakılan yerindevamıolabilir’ gibi SOrular Çok yanıltıcı oluyor.ne gibi yol izlemeliyim?

  20. Değerli hocam,sınava çok az bir süre kaldı malumunuz , denemede 25 il maksimum 30 net yapabiliyorum,ama sadece paragraf sorularına bakabiliyorum dil bilgisi sorularına hiç bakmıyorum bu ikinci senem polis okuluna hazırlanıyorum dershaneye vs gitmiyorum çalıştığımdan dolay akşamları 3 4 saat vaktim oluyor günde kaç soru çözerek bu netimi nasıl 30da sabitleyebilirim türkçe 1 saat sürüyor denemede bu zamanıda azaltmam için son yılların denemelerini çözsem günlük kaç soru önerirsiniz?

    • Bu soruların dil bilgisi ve paragraf ağırlığına göre değişir. Misal 30 anlam 10 dil bilgisi varsa ilk tur sende 30 ile 40 dakika arası sürecektir.

  21. Yani hocam demek istediğiniz şumu türkçeyi 3 defa turla sonra mati 3 defa turla sonra feni 3 defa turla e süre yetmezki 2 defa turlasakta yetmez

    • Bunun yöntemini sen kendin geliştireceksin. Üçer tur da atabilirsin, ikişer tur da atabilirsin. Her derste ikişer tur atıp son turu da hepsine cila çekersin. Misal Türkçe iki tur, mat. iki tur, sosyal iki tur attın. Atıyorum hepsinden 5’er boşun var. Son turda da bu 5’er soru için bir tur daha atarsın. Yöntemin uygulama alanı esnek.

  22. hocam ben sözelciyim sadece sosyal ve türkçe yapıyorum genelde 280-290 civarı denemelerden puan tuturuyorum bunu nasıl yükseltebilirim eğer başka bi taktikleriniz varsa analtırmsınız ? teşekkürler

    • Sadece sosyal ve Türkçe yaparak daha ne kadar arttırmayı düşünüyorsun? Şu saatten sonra matematik senin için hayal. Parmak hesabıyla yapabildiğin kadar matematik yap. Son 1 ayda da Türkçe ve sosyaldeki eksiklerinde yardır.

      • Hocam diyeceğim ama hoca olup olmadığınızı bilmiyorum.Ancak öğrencilere yol gösterici birisi olarak görünseniz de bunu iyi yapamıyorsunuz.Kusura bakmayın.Bir arkadaşımıza “Bu saatten sonra matematik senin için bir hayal…”diye yazmışsınız.Siz o arkadaşın yerinde olsanız ne hissedersiniz???Evet aklınızın bir köşesinden geçen düşünceyi hissedersiniz.Şimdi evet ben haklıyım bu saatten sonra ne olabilir ki diyebilirsiniz.Kendi açınızdan haklı gibi görünseniz de bir öğrenciye vereceğiniz en büyük yarar tecrübe edindiklerinizlerinizle söylediğiniz sözlerdir.Bence bu işi yaparken kusursuz olunmalı.Aksi taktirde başka insanların hayallerini bir kutuya kapatmış olacaksınız.Belki bu yazdıklarım için kızıyorsunuz ama eğer ki bu kadar önemli,değerli bir işi yapıyorsanız *umut yok* cümlelerini de kurmamalısınız.

  23. Hocam çok sağ olun 1 aydir hergün 20 paragraf sorusu çözüyorum ve şuan netim 2 katı artmış bulunmakta. Teşekkürler hocam, cok sağ olun

  24. hocam benm okumada problem var yani probler derken okumam yavaş onu kastediyorum ve nedenden ötürüde çoğu zaman soruları yetiştiremiyorum genelde sosyal 40 dkk dan erken bitiyo ama türkçe yetişmiyo bazen pragraflar öyle yoğun oluyoki …
    bu konuda bana ne önerirsiniz teşekküredrim

  25. merhaba
    türkçe netlerinde fazla yüksek gelmiyor
    sınava kalan 25 günü nasıl degerlendirmeliyim mf öğrencisiyim suan 24-25 yapıyorum
    hedefimde 30-31 net var 25 günde olağan birşey mi ?
    okumam pek hızlı değil bu nedenle biraz yavaş kalıyorum
    turlamayı deneyeceğim…
    tavsiyeniz varsa hemen bekliyorum 😀

  26. merhaba
    türkçe netlerinde fazla yüksek gelmiyor
    sınava kalan 25 günü nasıl degerlendirmeliyim mf öğrencisiyim suan 24-25 yapıyorum
    hedefimde 30-31 net var 25 günde olağan birşey mi ?
    okumam pek hızlı değil bu nedenle biraz yavaş kalıyorum
    turlamayı deneyeceğim…
    tavsiyeniz varsa hemen bekliyorum

  27. Merhabalar hocam ben 11 sınıf örencisiyim ve bu hafta sınava çalışmaya başladım 2-3 sene önce aldıgım elimde 5-6 tane soru bankası var bu sene için almıştım hoş nıye acele ettiysem ve hiç çözülmemiş sizce atmalımıyım yoksa çözmelimiyim müfradat farkı olurmu ben denemelerde 20 neti geçemiyorum bir okudugumu 3-4 kez okuma gereksimi duyuyorum anlamıyorum gidişat çok kötü hiç temelim yok bütün derslerden özelliklede dil anlatımve matamatik dil anlatım hocamız 9. sınıfta öretmenimiz ders işlemedi lay lay lom hocasıydı(sınavdan önce bile masayı abur cuburla donatırdık o atıştırırdı biz sınav yapardık :((bizde seviniyorduk )halbuse açıgımı nasıl kapatıcagım daha aruz ölçüsü vb şeyleri yeni yeni kavruyorum öretmen yoktu başımızda nasıl bir düzen kurmalıyım kendime yardımınızı bekliyorum az çok.? eger özel bir msj atmak isterseniz e postaya atabilirsiniz

  28. Hocam benim sınavıma 20 gün kaldı çok paragraf cözüyorum ama bi ilerleme kaydedemiyorum türkçe netlerim çok düşük bi öneriniz var mı???

  29. Iyi akşamlar hocam ygs için önümde 13 ay gibi bi zaman var 2017 de girecem 2012 onlisans mezunuyum kendimce bir plan yaptım 2 ay sadece türkçe çalışayım diyorum güzelce pekistereyim sonra örnek veriyorum coğrafya çalışayım coğrafya calisirkende türkçe test cozup yanlış konularima bakayım diyorum sonra matematik geometri ilerleyim diyorum
    Yanlış dusunuyirsam nasıl bi yol izlemeliyim beni bilgilendirirseniz çok sevinirim 🙂

  30. Paragraf sorularını çözerken dalıp gidıyorum örneğin hafta sonu bir yere gideceksem bunun planını yapmak geçiyo zihnimden bunu farkettiğimde soruyu okumuş fakat hiç bişi anlamamış oluyorum bunu Nasıl yenebilirim tşk ederim

  31. hocam bende aşırı derece sıkılma var ve soruyu gayet iyi okuduğum halde çok fazla yanlışım çıkıyor durum böyle olunca kendime güvenim kalmıyor ve testi çözmüyorum başlayalı fazla olmadı 1 ay ama çok yanlıştan dolayı moralim bozulduğu için düzensiz ve çok az çözüyorum sizce ne yapmalıyım ve benim hatam ne burda hocam teşekkürler 🙂

  32. Hocam tekrar dönme şeyini yapında 160 dk ya sığmıyor zaman sayısal öğrencisiyim ve 160 soruyuda çözüyorum fakat zaman yetmiyo

  33. hocam bazen sorulara çok dalıyorum vaktin nasıl geçtiğini anlamıyorum turlama taktiğini uygulayıncada anlamadığım soruyu gene 2 3 kere okumuş olacam bu bana daha fazla vakit kaybettirebilir vakti doğru kullanmayla ilgili yardımcı olur musunuz ? teşekkürler…

  34. Hocam ben genelde iki şık arasında kalıyorum aslında aklımdan geçen doğru ama yanlış cevap veriyorum sınavına son bir gün kaldı ne yapmaliyim

  35. Hocam meraba . Benim sorunum paragraf, anlam . Edebiyatım çok iyi ama o paragraf soruları netlerimi çok düşürüyor . Ne önerirsiniz hocam

  36. Hocam merhaba ben 11. Sinif ogrencisiyim hazirliksiz ygs denemesind girdim turkceden 22 net yaptip seneye kadar 35 e cikarabilirmiyim ne onerirsiniz?

  37. Hocam dgs 60 turkce sorusundan en fazla 30 tane cözebiliyorum. Turlama taktiğini yarınki deneme sınavinda deneyecegim bakalım..

  38. hocam yorumlarını okudum da bi arkadaşa dikkat eksikliginden dolayı kulaklık kullanmayı tavsiye etmişsiniz ben de denedim ama aklıma başka şeyler geliyo yine bunun dışında tavsiyeleriniz var mı

    • hocam ygs zor denemeden 40 paragraf sorusunu 2 saatte çözdüm gerçekten neye uğradığımı şaşırdım inastlaşarak 3-4 defa aynı soruyu okudum çoğu şeyi bilmiyordum 17D-20Y-3B

  39. hocam ben paragraf çözmeye başladığımda direkt başım ağrıyor ama ben çok kitap okuyan biriyim normalde sadece paragraf sorularında böyle oluyor ne yapmalıyım tavsiyenizi alabilir miyim acaba?

  40. selamun aleykum hocam, siz ALES’in çıkmış paragraf sorularını çözün dediniz acaba önerebileceğiniz bir kitap var mı? Şimdiden Allah razı olsun:)

  41. Hocam ben bu sene 5 e geçtim . paragraf ta anlam konusunu yapıyoruz .
    Hocam ben kendime göre 2 yi seçtim çünkü tükçeyı fazla üzerinde durunca sıkıyor sence doğru bir seçimi

  42. Hocam benim türkçe netlerim çok dusuk 20 netin altında hep hedefim 25 net yapsam yetiyor. Fakat ne kadar soru çözersem cozuyim netim artmıyor. Sınava 5 ağ kaldı sizce düzelir mi ?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.